Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bitva o Roverky a válka o trampství

2. 4. 2024

Do třetice všech příspěvků.

Médiama v Čechách letí zprávy a diskuze o tom, jak jeden "aktivista" - jméno sem nebudu psát, nebudu Yedowku zahlcovat jménama, který tady bejt nemusej, nejsou a ani nebudou - z důvodu, kterej je doopravdy známej asi jen jemu, a všelijakým způsobem - od polootevřenejch až úplně otevřenejch rádoby odbornejch, udavačskejch, ale celkově nenávistnejch dopisech, článcích a udáních (dokonce i ministrovi!!) dělá všechno proto, aby v Roverkách zařídil "odstranění," teda zničení, všech trampskejch kempů. Na x místech se to už povedlo.

Na jeho články reagujou všechny možný strany: od jinejch novinářů, přispěvatelů, ochranářů, ekologů, krajinářů až po sociology a jinou vědeckou obec. Vyjadřují se i místní z vesniček přímo v Roverkách nebo okolí.

Prakticky všichni chrání trempstvo a apelujou na historický vazby, kulturní dědictví a zdravej rozum.

Protistrana reaguje tím hysteričtěji, čím trefnější a rozumnější je argument.

Do toho nás noviny informujou o tom, že do novely jistýho zákona někdo procpal skoro až neuvěřitelný návrhy: vlastníci lesů by mohli svoje lesejky ohrazovat, dělat z nich obory a rušit v nich i turistický značky, nebo že bez souhlasu vlastníka by se nemohlo sbírat ani klestí.

Možná všechno dopadne dobře. Protože kdyby se zrušily VŠECHNY kempy na Roverkách, kde by se mohlo pokračovat? VŠUDE?? Když zakážeme vstupy do lesů a možnost nasbírat klestí, kam ještě zakážeme vstup? Na řeky a rybníky? Zakážeme sbírat maliny, natrhat kytičku lučních květů milovanejm osobám? Zrušíme křížky u polních cest? Uvalíme daň na vzduch a sluneční světlo? Život se bude už jen pronajímat a co bylo zdarma, se bude prodávat? Změníme se na chodící elektronický schránky, virtuální digitální otisk kdysi přírodních procesů?

No potěš. To jsme to dopracovali.

Věřím v sílu kamarádství, věřím v sílu trampingu. I když už to dávno není trend a masovka.

Ale pořád ještě jsme.

p.V.